Mikrokozmikus Pálya

( A chít ezeken a pályákon mozgatjuk a gyakorlás hatására egyre tudatosabban)

A Mikrokozmikus Pálya olyan mint egy nagy Chí tartály, amely a test egészét ellátja tápláló energiával.

Nyolc ősi vagy  különleges vezetékből áll, amiből kettő a legfontosabb. Ezek a  kormányzó (Du Mo) és befogadó (Ren Mo) vezetékek, plusz hat Yin jellegű és hat Yang jellegű közönséges vezeték, amiket a kormányzó és befogadó vezetékek táplálnak. A kormányzó vezeték a test fő Yang vezetéke. ( Az összes Yang vezeték kapcsolatban áll vele és feltöltődik általa.) A befogadó  vagy fogantatási vezetékként is ismert vezeték, a test fő Yin vezetéke. (Az összes Yin vezeték kapcsolatban áll vele és feltöltődik általa.) A Yin és Yang vezetékek szoros összeköttetésben vannak a belső szervekkel. 

a9693725c7d32c1298c32b98bf7ad7f1

A nyolc ősi vezetéken kívül tizenkét "elsődleges Chí vezeték" vagy meridián található, amelyet a kínai orvoslás Chí folyamként tart nyilván. Minden egyes Chí vezeték egy, a test két oldalán lévő szimmetrikus vezetékpár, habár egyes számban említik csak. E tizenkét vezeték egyik vége a tizenkét szerv egyikével áll kapcsolatban, míg a másik vége egy láb- vagy kézujjhoz kapcsolódik. (Hat vezeték kapcsolódik a kéz ujjaihoz, míg hat a lábakéhoz)

Ezeken a vezetékeken kívűl még rengeteg másfajta vezeték található az emberi testben, amik a bőr, haj, körmök táplálásáért, illetve a csontvelőbe áramolva a vörös vérsejtek előállításáról gondoskodnak.

 Mindenki nyitott Mikrokozmikus Pályával születik, az energia szabadon áramlik rajta. A Chi már az anyaméhben is a magzat saját pályáján folyik. Születés után a vezetékek általában a pubertáskor kezdetéig nyitva maradnak, amikor is a test először megtapasztalja a hormonális változások és a gyors növekedés feszültségét. Az érzelmi élet is felgyorsul ilyenkor. A Chí áramlás elzáródásainak legfontosabb oka a stressz, a feszültség, amely felnőttkorban jön létre. A Mikrokozmikus Pálya tudatos megnyitásával megnövelhető energiafelhasználásunk hatékonysága és az elvesztett Chínk pótlása.  

 

meridian senek