Yin és Yang = Taichi

Yin és a Yang,  avagy a dolgok állandó körforgása:

jin jang

A taoisták az Egyetemes Erő első megfigyelhető formáit Yin-nek és Yang-nak nevezték el. A Yin és Yang kölcsönhatásából alakulnak ki a dolgok. Minden egyes tárgy, legyen az gondolat, vagy szellemi létező Yin és Yang. A kétféle minőség mindig jelen van, és szükséges, ezek azonban nem abszolút, hanem viszonylagos fogalmak. Úgy is mondják, hogy "az egyik nincs a másik nélkül, a másik nincs az egyik nélkül." (Ji King) Nem mondanak egymásnak ellen, sőt egyik feltételezi a másikat.

A folyamatos körforgás: a dolgok születése, emelkedése, hanyatlása, pusztulása és újra éledése.  A spirál vagy  élet szüntelen körforgása, melynek mi is részei vagyunk.  Ebben a körforgásban kell törekednünk a Yin és Yang harmóniájára és ha ezek kibillenését érzékeljük, akkor azok  kiegyensúlyozására.

A tajcsi gyakorlásakor minden mozdulatunkban benne van a yin és a yang. Harmóniába hozzuk mindkettőt. Ami a legfontosabb, hogy elfogadjuk a negatív erőt is. A gyakorlás közben érzékeljük, hogy az energia megfelelő áramlásának alapfeltétele. Érzelmeink szélsőségeit ezzel a gondolkodással lágy mederbe tereljük. Ettől idegrendszerünk megnyugszik, egészségünk helyreáll.