Belső mosoly és Gyógyító hangok meditáció

 Érzelmeink negatív és pozitív vonatkozásait nem lehet jóként vagy rosszként értékelni. Az egyensúly megtalálása a fontos!

A nyugati felfogás szerint, Isten és Ördög nem tud együtt lenni, mert az háborút gerjeszt. A Tao viszont azt keresi, hogyan tudnak együtt lakni. Amikor az Isten és az Ördög ugyanabban a házban tartózkodik, ugyanabban az ágyban alszik, és megvannak egymással, az a végső harmónia. Ilyenkor a negatív és pozitív erők egyensúlyban vannak. Ezt szimbolizálja a Yin és a Yang is. A teremtés is a sötétből történt: "Mondá Isten: Legyen világosság! és lőn világosság”

A mindenségnek csak 4% a fény, az összes többi, - 96%, - sötétség. A teremtő erő is a sötétség ereje. A sötét nem azonosítható a gonosszal. Ki az Isten és ki az Ördög? Cél:egyensúlyba  hozni a sötétet a világossal.

Érzelmeink kiegyensúlyozását segítő meditációk: A Belső mosoly és a Gyógyító hangok gyakorlati leírása

Az érzelmeink a szerveinkben raktározódnak. Amikor a gyógyító meditációkat alkalmazzuk, akkor kapcsolatba lépünk szerveinkkel.

Megnézzük, hol van a szerv, hogy néz ki, milyen a színe, formája. Mosollyal üdvözöljük, felvesszük vele a kapcsolatot, és a bennük lévő érzelmekkel is. Ha úgy találjuk, hogy sok a negatív érzet, akkor töröljük,  majd átalakítjuk, újrahasznosítjuk. Mivel az anyag nem változik,csak átalakul, ezért eldobni nem tudjuk a negatív érzéseket, csak gyakorlással átalakítani azokat.

 Ha tudatunkkal megyünk bele a szervbe, akkor aktiváljuk az érzelmeket. Ha pásztázással belenézünk, feljönnek azok az érzelmek, amik bántanak minket. Ezt addig folytatjuk, amíg nem sikerül törölnünk őket.

 A beteg, negatív, zavaros, szürke energiákat a Föld képes befogadni. Ebben kell teljes mértékben hinnünk. Minél jobban kiürítjük magunkat, annál többet kapunk vissza. (Amit elutasítva kihajítunk, az nem alakul át, csak felhalmozódik körülöttünk szemétként. Csak az alakul át értékes gyógyító energiává, amit a Földnek átadunk teljes hittel és tudattal.)
Fontos, hogy jó kapcsolatot alakítsunk ki Földanyával, és érezzük vele a kapcsolatot! (Aki így gondolkodik és érez, kevésbé szennyezi környezetét is)

  A széken üljünk előre, a szék szélén a farkcsontra. A nemi szerveket ne támassza semmi. A lábakat csípőszélességben helyezzük szilárdan a talajra. A hát egyenes, a vállak lazák, mellkasunkat engedjük le. Kezünket a combunkra tesszük.

 Kicsit előrehajlunk, egyenes gerinccel, hogy legyen kapcsolatunk a Földdel. Becsukott szemmel rámosolygunk az adott szervre, majd megszólítjuk. 

1. TÜDŐ + vastagbél
Hozzá kapcsolódó negatív érzelmek: bánat, szomorúság, depresszió, frusztráció, harag, gyűlölet, lehangoltság, kedvetlenség, fájdalom.
Pozitív érzelmek: tisztesség, bátorság, lemondás, elengedés, üresség, egyenesség, őszinteség.
Testrészek: mellkas, kar belső része, hüvelykujj, mutatóujj.
 • Megszólítom a tüdőm, rámosolygok, belelépek, kezem a tüdő előtt.
 • Csukott szemmel mozgatom benne a tekintetem jobbra-balra (21 sorozat).  Megnézem, hogy van-e bennem negatív érzelem. A jobbra-balra tekintgetés segít  felhozni, ha esetleg el van nyomva bennem, majd elképzelek egy törlőgombot és  törlöm vele ezeket az érzelmeket.
 • Belégzek, kezeimet a fejem fölé emelem, a tenyeremet felfelé fordítom, egymás felé tartva az ujjaimat, a könyököm kifelé fordul, a tüdő kitágul, felfelé nézek.
 • Kilégzéssel Sssz hangot ejtem ki hosszan, egyenletesen. Ezt csak a gyakorlások első stádiumába tesszük, amíg megszokjuk az érzést. Később, befelé mondom ki, mert az növeli az erejét. Ilyenkor minden szürke, zavaros energia, negatív érzelem a Földbe távozik. Hiszek benne, hogy Földanya befogadja. Elengedem az érzelmeimet.
 • Képzeljük el és érezzük, hogy a mellhártya teljesen összepréselődik és kibocsátja a „többlet hőt”, a betegség energiáját, a bánatot, szomorúságot, fájdalmat…
 • Térdemre teszem a kezem, lazítok, pihenek, közben elengedem, ellazulok, megbocsátok. Hagyom, hogy a Föld közepe befogadja a zavaros energiákat. Kiürülök, és hagyom, hogy a Földből arany energiasugár jöjjön fel cserébe. Közben hintáztatom a gerincemet, pihenek, lazítok.
 • Kezem újból a tüdőm elé teszem, és újból pásztázok, nézegetek, hogy maradt-e valami. Most mélyebbre nézek a tüdőben (21x).
 • Hanggal kiengedek minden zavaros, szürke energiát. A Földbe engedem.
 • Pihenek, ringatom magam, mosolygok. (Ha már az adott személy képe nem idéz fel bennem semmi negatív érzést, elértem a célomat.)
 • Mikor a negatív energiákat elengedtem, bevezetem a harmadik szememen keresztül a fény és meleg energiáját. Hagyom, hogy átmossa a tüdőket és feltöltse még több energiával.
 • Érzem, ahogy feltöltődik a tüdő és a vastagbél a szeretet, az öröm és a boldogság erejével. Bepólyálom vele, mintha selyembe burkolnám.  Arany fénnyel telik meg, és kisugárzik. Az  aurát is feltölti ezzel a színnel. Erősödik a bátorság, tisztesség. Hűvös, friss energia. Rámosolygok ezekre a szervekre és megköszönöm, hogy jól működnek.
Megfázás, influenza, fogfájás, asztma, tüdőtágulás, depresszió… esetén 9-12-18-24-36x is lehet a hangot kiadni. Lámpalázat is megszüntetheti.
2. VESE + húgyhólyag

Hozzá kapcsolódó negatív érzelmek: félelmek, traumák.
Pozitív érzelmek: gyengédség, éberség, nyugalom, lágyság (akaraterő szellemi részünk).
Testrészek: lábfej széle, láb belső része, mellkas.

 • Kapcsolatfelvétel: összedörzsölöm a tenyerem míg fel nem melegszik. Ráteszem a veséimre, mosolyogva felveszem velük a kapcsolatot.
 • Tekintgetéssel végigpásztázom. Engedem, hogy traumák, ködös dolgok feljöjjenek bennem, mert  a tekintgetés megsemmisíti őket. Tapasztalható, hogy erősen átmelegszenek  a vesék, gyakran  büfögés is jöhet.
 • Lábak egymás mellé, a bokák és térdek összeérnek. Előrehajolva mély belégzés, összefogom a két kezemmel, és előrehajolva átkulcsolom a térdem. A könyökeimet hátrahúzom, felemelem a fejem, előre nézek és a KHJÚÚÚÚÚÚ hangot lassan, egyenletesen kiejtem. Később szintén némán, befelé ejtem a hangot.
 • Ezután a hasunk középső, szegycsont és köldök közötti részét a hátgerinc irányába nyomjuk. Elképzeljük, hogy a felesleges hőt, az ártalmas nedves energiát és a félelmet kipréseljük a vesét körülvevő membránból.
 • Kézfelemelés belégzéssel és terpesz, kéz a térden pihen. Pihenés, elengedés, Földanya befogadja, a vese ringatása. Természetes légzés, a vesére mosolygok, érzem az energiacserét a vesénél, a kezemnél, lábamnál, fejemnél. Lassan a vesébe lélegzem, és elképzelem, ahogy a gyengédség ragyogó kék energiája elárasztja a veséimet. Jólétet és bőséget kapok cserébe.
 • Újra dörzsölés és pásztázás törléssel. (a félelem a három féreg egyike, ami felemészti az életenergiánkat) Elengedés, komposztálás, újrahasznosítás, érzem, ahogy átmelegszik.
 • Belégzés, energiagyűjtés, hang
 • Belégzés, pihenés.
 • Agyban pásztázás, törlés a memóriában.
 • Energiagyűjtés, kéz vesére, bepólyálni kék selyem szeretettel, boldogsággal, örömmel.
 • Erősödik a nagylelkűség, bátorság, egyenesség, őszinteség, lágyság, gyengédség, nyugalom, az akaraterő szellemi részünk. Meleg érzés.
Normál esetben 3-6 ismétlés, hátfájás,fáradtság, szédülés,fülcsengés, vese méregtelenítés esetén 9-36x.
3. MÁJ + epehólyag

Hozzá kapcsolódó negatív érzelmek: harag, agresszió, düh, féltékenység, irígység, stressz, bűntudat, frusztráció, bosszúvágy. (ellopja az életerőt, éjszaka is, mert nem tudunk tőle aludni)
Pozitív érzelmek: jóság, kedvesség, nagylelkűség, kibontakozás, azonosulás, egészség, jóllét, jólét, hosszú élet.
Testrészek: ágyék, láb belső része, rekeszizom, bordák.

 • Két kezemet a veséhez teszem, mosollyal megszólítom. A figyelmemet ráirányítom, érzem a kapcsolatot a szemem és a májam között.
 • Pásztázás, vizsgálat, törlés, elengedés.
 • Belégzéssel a karunkat oldalt felemeljük, összefűzzük az ujjakat és fej fölött kifelé fordítjuk őket. Felfelé nézünk. A tenyerünk tövét kinyomva érezzük, hogy a karunk feszül, egészen a vállunkig megnyúlva. A jobb karunkkal erősebben nyomunk. Hajoljunk kissé balra, ez enyhe húzódást idéz elő a májban.
 • Lélegezzük ki halkan az SSSSSSSS hangot. Kilégzéskor elképzelem és érzem, hogy egy zsák veszi körül a májat, ami összepréselődik, és kinyomja a fölösleges hőt és a haragot a májból.
 • Kezeket engedem lefelé, energiát gyűjtök, lassan belégzem a májba, simogatom azt. Elképzelek egy ragyogó zöld energiát, amint jósággal tölti el a májat.
 • Pihenéskor természetes lélgzés. Kezek a térden, csukott szemmel a májra mosolygok, érzem az energiacserét. Lazítás, elengedés, megbocsátás.
 • Kezek újra a máj elé, csukott szemmel pásztázás, mélyebbre hatolok, megfigyelek, törlök, elengedek.
 • Hang a kéztartással, átadom Földanyának, helyette gyógyító energiát kapok. Pihenés, lazítás.
 • Agyban pásztázok, törlés a memóriából is.(Fontos, hogy az illető képe is legyen előttem, és érjem el, hogy nem zavar többet, el tudjam viselni a jelenlétét. Egy taoista axióma a harag feletti uralomról: ha 30 máj hangja gyakorlat után is dühös vagyok valakire, jogomban áll megpofozni az illetőt.)
 • Hanggal mindent elengedek, majd az arany fényt áramoltatom  a szervbe.
 • Kéz a májhoz, rámosolygok, szeretetet, örömet, boldogságot küldök rá. Az arany fénnyel bepólyálom. Rámosolygok és megköszönöm, hogy jól működik.
 • Erősítem az erényeket: nagylelkűség, kedvesség, gyengédség, és megsokszorozom őket.
 • Pihenek, boldog vagyok.
Normál esetben 3-6 ismétlés, máj méregtelenítése esetén 9-36x. A vörös vagy vizenyős szem, savanyú vagy keserű íz a szájban jelzi, hogy szükséges a méregtelenítés.
4. SZÍV + vékonybél

Hozzá kapcsolódó negatív érzelmek: gyűlölet, türelmetlenség, gőg, kapkodás, kegyetlenség, erőszak, sietség, arrogancia. (ellopja az életerőt)
Pozitív érzelmek: öröm, becsületesség, őszinteség, kreativitás, lelkesedés, szellem, ragyogás, fény.
Testrészek: hónalj, kar belső része, kisujj.

A szív által termelt hőt a szívburok dolgozza fel, a szívburok elég fontos ahhoz, hogy külön szervnek tekintsük.

 • Irányítsuk figyelmünket a szívünkre, érezzük a kapcsolatot a szív és a nyelv között.
 • Összedörzsölöm a tenyeremet, a szívemhez teszem, és csukott szemmel a szívemre mosolygok, felveszem vele a kapcsolatot. Csukott szemmel nézegetés, pásztázás (jobbra-balra nézek a szíven belül). Hagyom, hogy feljöjjenek a negatív érzelmek, figyelem, mi jön elő, aztán törlöm.  (Ezt addig kell csinálni, amíg az illető képe már nem okoz bennem érzelmeket.)
 • Belégzéssel oldalt felviszem a kezem, ugyanúgy, mint a májnál, csak itt kicsit jobbra hajlok. Karok feszülnek, bal karral jobban rányomok, felfelé nézve lassú kilégzéssel: Haaaaaaa sóhaj. Közben elképzelem, amint a szívburok kiengedi a hőt, a türelmetlenséget, a gőgöt, a kapkodást…
 • A negatív érzelmek elengedése Földanyához pihenéssel, ringatással. Lazítok, elfelejtem, megbocsátok, elengedem.
 • Összedörzsölöm a tenyerem, a szívem elé teszem, mosolygok rá. Mélyebben belenézek, itt is hagyom, hogy feljöjjenek az érzelmek, törlöm őket.
 • Hanggal elengedem. (Ezt is később némán teszem).
 • Lazítás, elengedés.
 • Az agyban pásztázok jobbra-balra. Kéz a szívnél. Törlöm a felbukkanó emlékeket, képeket, amelyek az érzelmeimhez kapcsolódnak.
 • Hang, elengedés.
 • Kezemet a szívemhez teszem, természetes légzés, csukott szemmel rámosolygok, érzem az energiacserét, fokozom a szeretet, öröm és boldogság energiáját a szívemben. Egyre nő benne. Pihenek, nem félek az érzelmektől. Elképzelem, amint ragyogó vörös fény önti el a szívemet, és erősödik benne az öröm, őszinteség, kreativitás. Rámosolygok és megköszönöm hogy jól működik.
 • Pihenés, gerinchinta, jól érzem magam.

Normál esetben 3-6 ismétlés, torokfájás, asztma, duzzadt íny vagy nyelv, szívbetegség, szívfájdalom, idegesség, rosszkedv, a szív méregtelenítése esetén 9-36x.

5. LÉP + hasnyálmirigy, gyomor

Hozzá kapcsolódó negatív érzelmek: aggodalom, szorongás, bizalmatlanság, részvét, szánalom
Pozitív érzelmek: nyíltság, együttérzés, elfogadás, bizalom, összpontosítás, zenei érzék

Bal oldalon, a bordák alatt található.

 • Figyelmünket irányítsuk a lépünkre, érezzük a száj és a lép közötti kapcsolatot.
 • Kezünket tegyük a léphez, becsukott szemmel mosolyogjunk rá, vegyük fel vele a kapcsolatot. A feljövő érzelmeket töröljük.
 • Mély belégzés, a kezemet a szegycsont aljától kissé balra, mutatóujjal befelé a borda alá nyomom az energia begyűjtő mozdulat után. Az ujjbegyekkel a kilégzésnél befelé nyomok a szervre, miközben a hátam középső részét a gerinc felé hatranyomom, kicsit előregörnyedve.
 • Lassú kilégzéssel: GHúúúúú hang. Engedjük ki a felesleges hőt, a nedvességet, nyirkosságot, aggodalmat…
 • Pihenek, lazítok, elengedek…
 • Újra pásztázok, egyre mélyebb rétegekbe, törlés…
 • Hang, elengedés…
 • Pihenés, elengedés, megbocsátás, lazítás…
 • Az agyban is pásztázok, és törlöm az érzelmek lenyomatait…
 • Hang, elengedés…
 • Belégzés energiagyűjtéssel a lépbe, hasnyálmirigybe, gyomorba, kezem odateszem, rámosolygok, felerősítem a szeretet, öröm, boldogság energiáit a szervekben, bepólyálom vele. Látom, ahogy növekszik a ragyogó sárga fény a testben, majd a test köré is kisugárzik. A csontok is felfénylenek.
 • Pihenek, kezem az ölemben, felfelé fordított tenyérrel, jól érzem magam. Nő bennem a nyitottság, elfogadás, bizalom, összpontosítás ereje.
Normál esetben 3-6 ismétlés, emésztési zavar, hányinger, hasmenés, a lép méregtelenítése esetén 9-36x.
6. HÁRMAS MELEGÍTŐ

A hármas melegítő vezeték a test 3 energia központjára utal.

Felső szint: a szív és a fölötte lévő rész (szív, tüdő, agy), nagyon forró, ez a tűz, ami felfelé törekszik, ezért le kell vinni. (A túlmelegedés szívrohamhoz vezet. Nincs szexuális energia ilyenkor.)
Középső szint: a szív és a köldök közötti rész (máj, gyomor, hasnyálmirigy, lép), meleg.
Alsó szint: a köldök alatti rész (vese, belek, hólyag, nemi szervek), hűvös, időnként nagyon hideg, ez a víz területe.

A hármas melegítő hangja kiegyenlíti a három szakasz hőmérsékletét, a forró energiát lehozza az alsó szintre, míg a hűvös energiát felemeli a felsőre az emésztőszerveken keresztül. Este végezve mély pihentető alvást biztosít. A vese és a lábak átmelegednek.
A stressz csökkentésében is nagyon hatékony.

 • Hátradőlök a székben, vagy hanyatt fekszem. Keresztcsonti fájdalom esetén a térd megemelése egy párnával.
 • Becsukom a szemem. Mély lélegzetet veszek, kitágul a gyomor és a mellkas.
 • Halk és lassú kilégzés: Híííííííííí hanggal. (Kilégzéskor érzem, ahogy kipréselődik a levegő a mellkasomból az alhasig. Elképzelem, hogy a mellkas, és a has olyan lapos, mint egy ív papír, könnyűnek, tisztának és üresnek érzem magam.)
 • Belégzésnél a kezemet fej fölé viszem és a tenyerem a fejem felé fordítom, a kilégzés alatt a fejemtől lefelé vezetem a kezemmel az energiákat, egészen az ágyékig. Közben érzem, ahogy a hő lefelé halad a mellkasból, a szív lehűl, és átmelegíti a lehúzódó hő a vesét, a nemi szerveket, és a lábaim is átmelegszenek.
 • Pihenek, normális légzéssel, jól érzem magam, és csak hagyom hogy megtörténjen…
 • Legalább 3x ismétlem. Vagy 6x, 9x…
 • Elalvás nélküli lazításra is használható.
 • Intenzív fizikai mozgások után (edzés, torna, futás, erős meditáció), amelyek sok hőt halmoznak fel a felső melegítőben, érdemes alkalmazni. Elejét veszi a veszélyes szervi túlhevülésnek. Túlhevülve nem szabad hideg vízzel zuhanyozni, megterheli a szerveket.

A gyakorlatokat lehetőség szerint naponta, bármely időszakban végezhetjük. 
Célszerű instruktorral elsajátítani.Később egyénileg 10-15 perc alatt végezhetjük el.

Sorrend fontos: tüdő (ősz), vese (tél), máj (tavasz), szív (nyár), lép (nyárutó), hármas melegítő.
Az adott évszakban uralkodó szerv fokozottabban működik, és több hőt termel, ezért érdemes ezt a hangot akkor többször ismételni: 6-9x.
Kevés idő esetén elég csak a tüdő és vese hangját gyakorolni.

Csak rendszeres gyakorlással működik!!!

 Az itt leírtak, Mantak Chia 2011-es magyarországi előadásán készült jegyzetek

Mantak Chia: Gyógyító hangokMantak Chia: Kozmikus belső mosoly

Belépés